blog Lichtpuntjes

Lichtpuntjes

Als je afhankelijk bent van een elektrische rolstoel, zoals een van mijn zoons dat is, dan wil je dat die rolstoel te vertrouwen is.

Al meer dan een halfjaar kampt de rolstoel van Bas met hetzelfde probleem, de stoel gaat tijdens het rijden spontaan in de schildpad-modus. Dit is de stand waarbij de rolstoel heel langzaam rijdt, je ziet dan een schildpad op de display van het bedieningspaneel. Die modus zit erop voor de veiligheid, wanneer de stoel gekanteld staat, kan je niet hard rijden. Het klopt niet dat de schildpadmodus spontaan start, wanneer je gewoon in niet-gekantelde-zit in volle snelheid aan het rijden bent. Wat er dan gebeurt? Bij Bas is het al eens voorgekomen dat de rolstoel precies op de spoorwegovergang opeens zacht reedt, hij viel net niet uit zijn stoel en zette de rolstoel uit en aan en kon op tijd verder rijden.

Er zijn in de tussentijd al 5 reparaties geweest, waarbij Bas en/of ik elke monteur weer moeten uitleggen wat er aan de hand is, wat er door collega’s al gedaan is. Gek is dat, dat ze van elkaar niet weten wat ze vervangen of gerepareerd hebben. Onhandig ook dat ze elke keer een ander persoon naar Bas zijn rolstoel toe sturen. Ze hebben bij het bedrijf volgens mij een systeem waarin ze moeten rapporteren en dus kunnen inlezen…. Tja!

Bas heeft ook al een keer op het spoor gelegen, vanwege een ander defect, een stekkertje, dat snel losschoot. De stoel stond vanuit volle vaart opeens helemaal stil, precies op het spoor. Bas viel eruit. Een voorbijganger op de fiets, heeft hem in de stoel geholpen, Bas heeft het stekkertje wat losgeschoten was snel aan elkaar gedaan en is verder gereden. Dat heeft de monteur later met tape en tie-wraps opgelost.

Voor het schildpad-probleem kwam afgelopen vrijdag een monteur. Die heeft de beveiliging eruit gehaald, als tijdelijke oplossing. Hij wist niet wat hij anders kon doen. Omdat Bas de stoel eigenlijk nooit gekanteld gebruikt, kan hij wel zonder schildpad-modus-beveiliging. Opluchting voor even! Ondertussen gingen de mails en telefoontjes tussen mij en de firma en de gemeente door. Ik heb in de zomer al aangegeven dat zowel Bas, als wij als ouders, de stoel niet meer vertrouwen, dat de stoel onveilig is en dat er een nieuwe stoel moet komen. De stoel is pas 3 jaar oud en volgens de wettelijke regels vergoed de gemeente pas na 7 jaar pas een nieuwe rolstoel. Hoelang gaat deze strijd en discussie nog duren vraag ik mij af? Hoe vaak moet er nog iets misgaan en hoever moet het misgaan tot Bas een nieuwe stoel krijgt?

“En het schildpad-probleem, hoe is dat verder gegaan”, hoor ik u denken? Nou, er is dus afgelopen vrijdag iets aan gedaan en zondag vanuit de kerk was het weer zover, onderweg schoot de schildpad-modus er weer in. Deze keer na het spoor.

Het plan vanuit de firma is dat er een monteur van de fabrikant met spoed onze kant op komt om te kijken wat er aan te doen is. De monteur die er vrijdag was en de mevrouw van de klachtenafdeling verbaasde zich erover dat er nog nooit iemand van de fabrikant heeft meegekeken. Tja! Ondertussen is het dinsdag en er is nog geen afspraak met de fabrikant. We zitten vlak voor Kerst, dus ik moet nog zien hoeveel spoed er achter gezet wordt. De gemeente wil dit eerst afwachten voordat ze een beslissing nemen over eventueel een andere rolstoel.

De monteur van afgelopen vrijdag zei: Zo’n rolstoel is heel duur, maar de kwaliteit is niet wat je ervan verwacht. Hij zei: Je betaalt voor een Mercedes, maar je rijdt een Fiat. Hij vertelde ons ook nog dat dit zijn laatste werkweek is bij de firma, hij heeft ontslag genomen, ondanks dat hij nog geen nieuwe baan heeft. Hij hield het niet langer uit bij deze firma. Daar hoefde hij ons niets over te vertellen, zei hij, omdat we dat met onze ervaringen wel zouden begrijpen. Ja, dat kunnen Bas en ik zeker begrijpen. We hebben hem bedankt en toch fijne feestdagen toegewenst.

Nu ik deze blog schrijf realiseer ik mij opnieuw dat fijn is om van me af te kunnen schrijven. Ik hoop van harte dat er in het nieuwe jaar ook weer blogs komen met humor!

Ondanks alle zorgen, probeer ik naar de lichtpuntjes te kijken. We leven toe naar Kerst. Het feest van het Licht. Het Wonder van Kerst dat naar deze wereld is gekomen voor ons. Het feest van Hoop!

Fijne hoopvolle, lichte kerstdagen en alle goeds voor 2023!

Afbeelding11111