Blog Schrijvmeisje: 'Corona perikelen'

Ja, dat ga je nu krijgen. “Wat ga je krijgen”?, hoor ik u denken. Ja, dat ga je nu krijgen:

 Je kinderen zijn om de beurt een paar dagen thuis van school. Ziek zijn ze niet. Normaal gesproken zouden ze al snotterend gewoon naar school zijn gegaan. Bas was vorige week een dag verkouden. Twijfel alom bij mij en mijn man. Kunnen we hem nu wel of niet naar school laten gaan? Bas zit wel vaker met een zakdoek in de klas, omdat hij wat allergisch is en hooikoortsklachten heeft.  Dan zit hij legaal in het leslokaal. Nu leek het er op dat hij een koudje heeft gevat. Hoe ik dat verschil merk? Het zal de intuïtie van een moeder zijn. Goed, Bas blijft een dag thuis. Bas vindt het wel best een dag thuis. Het voelt bijna als een dag vrij. Jammer dat zijn moeder hem pusht om aan zijn schoolwerk te gaan. Tja, dat moet dan maar. Zucht!

De dag erop check ik om 6.15 uur hoe het met Bas is. De verkoudheid is over. Mooi hij kan naar school! Om 7.10 uur de rolstoeltaxi in. Om 8.30 rijdt hij vrolijk naar zijn lokaal. Bij de ingang van het lokaal houdt de docent hem tegen. Hij vraagt: “Hoe gaat het?”  Bas antwoord: “Goed, ik ben niet meer verkouden”. “Ben je getest”? “Nee”. “Dan breng ik je nu naar een hokje waar je kunt wachten”. Je moet je ouders bellen, want ze moeten je komen halen. Je mag de les niet in, omdat je niet getest bent”. Later laat de docent aan Bas weten dat het protocol van school zo is dat hij zich niet hoeft te laten testen, omdat hij geen klachten meer heeft. Hij moet echter eerst 24 uur klachten vrij zijn, voordat hij naar school mag. Ouders bellen dus!

 Ik ben net 10 minuten op mijn werk en wil het kind wat ik ga begeleiden, uit de klas halen. Toevallig kijk ik nog even op mijn telefoon en zie een paar gemiste oproepen van Bas. Ik bel hem terug. Hoe moet dit nu? Ik kan hier niet zomaar weg. Kan Bas niet met een taxi naar huis? Grote kans dat ze moeilijk doen als ze horen dat hij gisteren verkouden was. Bij het leerling vervoer wordt daar niet elke dag naar gevraagd, maar bestel je zelf een taxi, dan wordt dat wel gevraagd. Mijn man blijkt met minimale bezetting te zitten op zijn werk, dus kan ook niet weg. Gelukkig wordt er een collega van mij opgetrommeld, op haar vrije dag nog wel, die vlakbij de school woont. Zij wil wel invallen. Ik fiets 9 km naar huis. Stap in onze rolstoelbus en rij 40 km om mijn zoon op te halen. Tuurlijk hebben we alle mails met protocollen van school wel gelezen. We hadden dit dus moeten weten? Ja oké, deze fout maken we niet meer. Eerst 24 uur klachtenvrij en dan pas naar school.

David werd eergisteren verkouden.  Zo gaat dat in een gezin. Een verkoudheid is snel overgenomen. “Nu moet ik zeker thuis blijven van school?”. “Ja je moet thuisblijven, dat is het protocol”. Niet ziek, maar snotterend de hele dag door, blijft hij thuis. Online les volgen werkt nog niet. Dat zullen de opstartproblemen van het schooljaar wel zijn. Dan maar gamen en wat huiswerk maken. De volgende dag is David helaas nog steeds verkouden. Weer mist hij een schooldag , terwijl hij normaal gesproken gewoon naar school zou gaan!  Bij zijn school gelden andere regels dan op de school van zijn broer. Als je beter bent, mag je naar school. Aangezien er vandaag buiten activiteitendag is en hij verkouden- af is, kan hij wel gaan.

Dit is nog maar het begin van het schooljaar. Ik hou er rekening mee dat we de jongens nog regelmatig thuis zullen hebben dit najaar en de komende winter. Bij Bas op school krijgen ze het rooster nu al niet rond. Docenten die ziek zijn of wachten op een testafspraak of een testuitslag. Bas zit vanaf volgende week 1 dag per week thuis. Ja, dat ga je nu krijgen. Corona perikelen!