Staycation 2022: tips en activiteiten!

Wat kun je allemaal doen   – alleen óf met elkaar –   wanneer je in de vakantie thuis bent.


Inhoud

  • Tips voor vaders en moeders
  • Binnen activiteiten
  • Buiten activiteiten
  • Plezier op het internet
  • Creatief
  • Actief

Tip: Houvast

Ook al is het vakantie; zorg tóch voor regelmaat. Maak daarbij tijd om lekker uit te slapen en samen óf alleen leuke dingen te doen. Maak daarvoor dagelijks een planning zodat voor iedereen duidelijk is wat deze dag gaat brengen. Wissel gezamenlijke momenten af met momenten voor jezelf om zelfstandig iets te kunnen doen. En zorg voor een balans tussen rustige activiteiten en lekkere beweegmomenten.

Maak voordat de vakantie begint een soort van selectie van dingen die je met de kids wilt gaan doen. Dat geeft jou houvast - en de kinderen ook - in deze gekke vakantie.

Tip: Een bak vol met ideeën

Bedenk binnen- en buitenactiviteiten. Schrijf deze op kaartjes en stop deze in een bak. Laat je kind elke dag een kaartje trekken. Om een beetje te sturen kun je bijvoorbeeld blauwe kaartjes voor binnen activiteiten en groene kaartjes voor buiten activiteiten maken.

BINNEN ACTIVITEITEN

Downloadbare - gratiz -bordspellen

In deze moeilijke tijden zien we dat de vraag naar entertainment en vermaak groter is dan ooit! Nu we allemaal thuis zijn is het spelen van bordspelletjes en partygames dé manier om plezier te hebben samen met je naasten. Wij van Asmodee hebben leuke print & play versies van een aantal spellen gemaakt die gratis te downloaden zijn! Wij wensen jullie veel spelplezier!

https://print-and-play.asmodee.fun/nl/

Elke week een ander land

Tip van een moeder: ‘Wat wij zelf in de vakantie gaan doen is een vakantie in eigen tuin/woonkamer. We kiezen een bestemming, pakken een koffer, we maken eten dat ze in dat land eten, maken de vlag van dat land na, bouwen bijvoorbeeld de toren van Pisa van lege dozen, gaan online een museum bezoeken... En zo kun je de ene week naar Italië en de andere week naar Amerika’.

Lego bouw challenge
De Bonte Bouwplaats heeft in de vorige lockdown elke week een leuke bouwopdracht bedacht. Deze opdrachten zijn te vinden op hun youtube kanaal. Bouw de mooiste/hoogste/leukste bouwopdracht, samen of alleen.

https://www.youtube.com/channel/UCg3pQ0kVUWdE3hQrh7XLuJg

Picknicken

Ga binnen picknicken. In plaats van de tafel te dekken voor de lunch zet je alle tafels en stoelen aan de kant. Leg een kleedje neer en maak lekkere dingetjes. 

Filmmarathon

Ga een middagje gezellig jullie favoriete kinderfilms kijken. Maak een echte thuisbioscoop. Alle gordijnen dicht, grote kussens voor de tv, popcorn erbij en film aanzetten. Dit soort activiteiten schieten er bij ons altijd bij in, een goede reden om het tijdens de vakantie wel te doen.

Houd een voorstelling voor elkaar

Laat iedereen een bijdrage doen. Geef iedereen de tijd om iets leuks voor te bereiden: een dansje, liedje, verhaaltje, een kunstwerk presenteren, etc. En doe zelf ook lekker mee!
Speurtocht

Kinderen vinden speurtochten heel leuk. Verzin voor je kind in je eigen huis een speurtocht. Dit vergt even wat voorbereiding, maar het is gegarandeerd een succes. Pak een klein cadeautje in en laat ze dit zoeken met onderweg opdrachtjes en spelletjes om te doen om een nieuwe aanwijzing te krijgen. Je kunt hiervoor ook een spel gebruiken, zoals het Woezel en Pip Spoorzoeken-spel, heel leuk voor jonge kinderen! 

Koken of bakken

Laat je kind helpen met koken of ga samen bakken. Kinderen vinden het vaak leuk om te helpen met koken, dit kost alleen meer tijd. Begin lekker vroeg en doe het gezellig samen. Of ga koekjes, cake of een taart bakken. 

Karaoke

Speel samen karaoke. Op YouTube kun je veel karaoke-liedjes vinden. Hartstikke leuk om samen te doen. 

Spelen op zolder of in de garage

Een andere plek doet kinderen vaak goed. Zet alles aan de kant en doe een leuk spel. Zoals Twister, stoepkrijten in de garage of een tent maken op zolder. 

Speelgoed opruimen

Ga samen een grote schoonmaak houden. Zet een gezellig muziekje aan, pak een emmertje sop en ga samen met je kinderen hun speelgoed uitzoeken. Waar ze niet meer mee spelen, kan naar een goed doel. Orden het speelgoed waar ze nog wel graag mee spelen. Gezellig en nuttig!

Slaapkamer pimpen

Als je de kinderkamer nog wilt aanpakken, dan is dit je kans. Zorg dat je verf in huis hebt en schilder samen met je kind een muur in een mooie kleur. Of ga aan de slag met mooie muurstickers als je verven iets te ambitieus vindt samen met je kind. Kinderen vinden het superleuk om betrokken te worden bij het pimpen van hun slaapkamer.

Muziek maken met z’n allen met dingen uit huis

Hints

Iemand beeld iets uit en anderen moeten raden.

Oud shirt beschilderen

Foto’s maken van dingen in en om huis
En kinderen kunnen die dingen opzoeken in huis.

Elkaar voorlezen

Ik zie ik zie wat jij niet ziet

Blinddoek en raden wat je proeft

Nederlands handalfabet voor doven en slechthorenden leren

Je hebt misschien op televisie wel de doven- en slechthorende tolk gezien die het belangrijke nieuws over Corona met haar handen, haar ogen en haar gezicht vertaald. Er bestaat een Nederlands handalfabet. Misschien leuk om te leren in de vakantie. Dan kun je met je gezin door middel van je handen met elkaar praten.

Fotoboeken maken van vorige vakanties

Vermaken de kinderen zich prima met elkaar? Dan heb jij tijd om eindelijk de fotoboeken te maken van de vorige vakanties. Heerlijk om zo even na te genieten en herinneringen op te halen.

Gezelschaps-spelletjesdag

Alle spelletjes worden uit de kast gehaald en besteed de hele dag of middag aan het spelen van spelletjes met elkaar. Tip: kijk hiervoor op Marktplaats of op Marktplace van Facebook (hier bieden veel mensen ook spelletjes aan gratis of voor een klein prijsje). Of misschien kan je spellen lenen van de buren?
Denk aan boeken, spellen, gameconsoles, tijdschriften en kookboeken. 

Slaapfeest

Houd een slaapfeestje met je hele gezin in de woonkamer. Alle matrassen gaan naar beneden. Er wordt een film gekeken met een lekker bakje chips erbij en je slaapt met z’n allen in de woonkamer; ‘Uit logeren in je eigen huis’

Uit eten in eigen huis

Bestel of haal iets af bij de lokale snackbar/pizzeria of ander leuk tentje. Maak hier een écht feestje van. Dek de tafel mooi, eet bij mooi weer lekker buiten, kaarsjes aan, servetjes erbij.

Experimenten en proefjes

De Thuismakers van Waag hebben in de eerste lockdown iedere vrijdag nieuwe experimenten en leuke maakopdrachten voor kinderen tussen 7 en 12 jaar gemaakt. Zo gaan zij samen met jullie de verveling te lijf, en leren we een heleboel door te maken.
Bij alle opdrachten vind je een downloadbare handleiding met uitgebreide uitleg en een lijst met materialen die je nodig hebt. De experimenten en maakopdrachten zijn allemaal uit te voeren in jouw eigen huis, tuin en/of keuken.
https://makerbox.waag.org/instructables/

BUITEN ACTIVITEITEN

Natuurspeurkaart

Ontdek met deze gratis Natuurspeurkaart welke planten en dieren er in jouw tuin, straat of op het schoolplein voorkomen. Print de kaart uit en vink elke soort die je gezien hebt af. Lukt het je om alle soorten te scoren? Veel succes! https://www.jasperderuiter.com/downloads/

Marshmallows roosteren boven een vuurtje, gitaar erbij en zingen maar

Alle speeltuinen in je woonplaats bezoeken

De speeltuinen in de directe omgeving van je woonplaats ken je wel. Pak de fiets erbij en fiets eens naar een andere buurt om daar de speeltuinen te ontdekken. Vlakbij onze woonplaats is vorig jaar een toffe natuurspeeltuin geopend en ik ben er nog nooit geweest… Daar heb je tijdens een Staycation opeens tijd voor.

Een leuke speeltuin in Ermelo is het Kwetternest:

https://m.facebook.com/kwetternestermelo/?locale2=nl_NL

Indianenbos Ermelo

In het bos bij de Ericalaan vind je het Indianendorp, met vrij en gratis toegang tot de speelweide met speeltoestellen. Kinderen kunnen heerlijk spelen en ontdekken in de speeltuin. De vaders en moeders kunnen ondertussen chillen aan de picknickbanken.

Kabouterpad

Wie het Kabouterpad volgt staat een spannend avontuur te wachten. Kabouters kom je tegen in alle soorten en maten. Maar knijp je ogen eens tot spleetjes, dan zie je ze ook tussen de bomen schommelen, schaterend van plezier.

Staringlaan 1

https://heerlickheijdvanermelo.nl/kabouterpad.html

Boerderij Pret

In- en outdoor speeltuin met erg veel leuke dingen. Kijk maar eens op de website:

https://www.boerderijpret.nl/

Oude Telgterweg 251

Speelnatuur van OERRRR van Oud Groevenbeek

Laat je ouders maar saai op het terras zitten, terwijl jij lekker de Speelnatuur van OERRR induikt!

https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/landgoed-oud-groevenbeek/speelnatuur/speelnatuur-van-oerrr-oud-groevenbeek

Putterweg 238

Speeltuin- en vijver ‘De Kanovijver’

Midden in Ermelo; aan de Suikerbakker 40.

Te veel om op te noemen: speeltuin met veel toestellen, picknickbanken, water om te kanoën, waterfietsen, zwemmen enz.

https://www.dekanovijver.eu/

Interactie Ermelo

Interactie organiseert sportieve activiteiten voor alle inwoners in Ermelo. In de vakantie ook voor kinderen. Kijk op hun website wat er deze vakantie is te doen of op de posters die op verschillende plekken in Ermelo hangen.

https://www.interactie-ermelo.nl/evenementen/

Leefbaarheidsteams in Ermelo

https://www.leefbaarheidsteamermelo.nl/

Als buurt worden er soms initiatieven opgezet; soms in samenwerking met het leefbaarheidsteam Ermelo. Voorbeelden zijn Burendag of Buitenspeeldag. Op de website kun je per wijk zien of er bij jou in de buurt iets leuks wordt georganiseerd.

Hut bouwen/ timmeren en er in slapen (ouders en kinderen)

Zaadjes zaaien en verzorgen

Zet een tent op in de achtertuin

In een tent slapen zorgt voor de ultieme vakantiesfeer. Daarvoor hoef je helemaal niet op vakantie, dat kan prima in je eigen achtertuin! Als je een stevige tent kiest dan kun je deze makkelijk de hele zomervakantie laten staan.

Let er wel op dat als je de tent op het gras zet, je grasmat daarna moet herstellen. Gras kan veel hebben, dus met eventueel wat nieuw graszaad is je grasveldje zo weer als nieuw. De tent is overigens stevig genoeg om ‘m op stenen te zetten, alleen krijg je ‘m dan niet helemaal straks omdat je de haringen alleen tussen de tegels vast kan zetten.

Zo’n tent in de tuin is leuk om in te spelen én om af en toe ’s nachts in te slapen. Zeker op warme dagen is dat erg fijn in een katoenen tent.

De leuke variant op een tent in de tuin: kampeervakantie in Tuinesië

Ik las er van de week al een grappige Tweet over: een moeder die haar kind had gezegd dat ze naar Schuurmonnikoog op vakantie zouden gaan. Het kind hoorde de woordspeling niet en was helemaal blij en zat vervolgens te mokken in Tuinesië. Ik houd ervan, die woordgrapjes. Balkonië kennen we al langer van mensen die thuisblijven in vakantie tijd, maar Kasta Rica is voor mij nieuw, net als Costa del Zolder, Quarantenerife en Dakkapelle.

Eigen jeugd; spelletjes in de tuin

Is de buiten speel inspiratie bij jouw kinderen op? Denk dan aan de spelletjes uit je eigen jeugd. Elastieken, springtouwen of knikkeren, ringgooien, kegelen. Zelf speelde ik ook graag met een tennisbal een spelletje waarvan ik de naam niet meer weet. Bedoeling was om de bal 7x keer tegen de muur te gooien en te vangen, daarna 6x met een keer stuiteren, daarna 5x gooien met je ene hand en vangen met de andere hand enz. Het werd steeds moeilijker. Als je goed nadenkt kun je vast wel het een en ander bedenken.

Of: als je de financiën hebt; schaf wat nieuw buitenspeelgoed aan. Denk aan een ‘knikker potje-stoeptegel’, een trampoline, jeux de boules, dartbord. Heb je het minder breed; kijk dan op Marktplaats of er bij jou in de buurt iets te koop staat 2e hands.

PLEZIER OP HET INTERNET

Kinderen voor kinderen dans- en zanglessen
Kinderen voor Kinderen deelt de komende tijd extra dans- en zanglessen van de bekende liedjes zodat je thuis lekker kan blijven bewegen. Er staan al een aantal video’s online maar hier komt nog veel mee bij!  https://www.youtube.com/channel/UCzHvQ71dc49Hhf9POhCANIQ?utm_source=KINDEREN_VOOR_KINDEREN_TEMPLATE&utm_medium=email&utm_campaign=Kinderen+voor+Kinderen&utm_content=7-2-2019-Kinderen+voor+Kinderen&fbclid=IwAR2cXhOES38ysl7DWuGqvQuGWmg9Jxxp20ojmgMRlNUxy_VTbKVLxYR1A80

Het Scheepvaartmuseum ligt voor Pampus
Het Scheepvaartmuseum ligt noodgedwongen voor Pampus, maar dat betekent niet dat het museum en de collectie niet toegankelijk zijn. Totdat wij onze deuren weer openen brengen wij je video’s, podcasts, leuke kinderactiviteiten en nog veel meer (dagelijks nieuw updates!). Mensen kunnen aan ons laten weten welke objecten uit onze collectie zij het meest missen, nu het museum niet fysiek bezocht kan worden.

https://www.hetscheepvaartmuseum.nl/doen/het-scheepvaartmuseum-ligt-voor-Pampus

Online delen van talenten/'
Nu veel mensen thuiszitten, ziet Ilias dat als een kans. Mensen kunnen hun talent online delen, zodat anderen daar weer van kunnen leren.
Kinderburgemeester Ilias roept mensen op om hun talenten online met andere mensen te delen. Via zijn facebookpagina en instragram brengt hij mensen met elkaar in contact, om juist tijdens deze periode van quarantaine van elkaar te kunnen leren. Zo heeft Hakim van Sesamstraat een workshop mime gegeven, is er een presentatie tegen pesten gegeven door Soumaya, en heeft Narijisse online een workshop cupcakes bakken gegeven. Ilias staat open voor alle creatieve ideeën en inzendingen, hij maakt zelf een selectie om er een programma van te maken. Volg zijn facebookpagina en Instragram om zelf vanuit huis mee te kunnen doen!

CREATIEF

Knutsel ideeën & viral artkids
Artie Farty biedt die ouders een helpende hand met een gratis dagelijkse inspiratiemail vol knutselideeën en de speciale hashtag #viralartkids. Via de website kunnen ouders een heleboel inspiratie opdoen voor creatieve ideëen: https://artiefarty.nl/

Creatief met een oude telefoon zonder simkaart

Een oude telefoon zonder simkaart: bedenk zelf toneelstukjes en neem deze op.

Theaterles Buro Bis

Via het instagram account van Buro Bis kon je tijdens de eerste lockdown genieten van gratis online theaterlessen voor kinderen van groep 3 t/m 5. Deze lessen hebben zij weer online gezet! De les is actief, met veel humor en duurt 10 minuten. De lessen ontwikkelen creativiteit, fantasie, fysiek bewustzijn en zelfvertrouwen. De theaterlessen zijn te zien op het Instagramaccount van Buro Bis: https://www.instagram.com/buro_bis/

Samen tekenen (écht sámen 😊)
Vouw een blaadje in 3en. Iemand tekent op de bovenste helft een hoofd. Dan dat stuk omvouwen zodat de volgende het niet ziet. Die tekent dan het lijf vanaf de steepjes die de vorige als nek heeft getekend.  En de volgende tekent de benen eronder zonder te zien wat er boven zit.

Kaartjes knutselen
Koop of maak kaartjes en stuur deze naar vrienden / familie/ kennissen/ buren. Zo hebben de kinderen wat te knutselen en laat je aan andere zien dat je aan ze denkt! Deze kaartjes kun je op de post doen of (wanneer iemand dichterbij wordt) in de brievenbus doen.

Bedenk zelf je gezelschapsspel

ACTIEF

Ga! Thuis challenge; door GA HARDERWIJK
Via de You-tube pagina van GA HARDERWIJK zijn er heel veel bewegins-uitdagingen te vinden: https://www.youtube.com/watch?v=bj0BltP5X7U

Bewegingsoefeningen voor kinderen tussen de 6 en 11 jaar

De trainers van TeamUp hebben video’s – voor kinderen tussen de 6 en 11 jaar – thuis opgenomen. De video’s bestaan uit allerlei leuke bewegingsoefeningen die door de video’s makkelijk en op ieder moment van de dag/week te volgen zijn.
https://www.warchild.nl/teamup-thuis/

Flessenvoetbal
Vul plastic flessen met water. Zet voor ieder persoon een fles. Om de beurt met een bal proberen om de fles bij de ander om te rollen of schieten.

Super veel workouts en bewegingsfilmpjes
https://www.bewegingsonderwijslelystad.nl/thuisgymmen/thuisgym-activiteiten/thuisgym-videos/

Aapjeskooi thuis; voor de allerkleinsten

Stichting Aapjeskooi is gespecialiseerd in beweegaanbod voor de allerkleinsten en heeft verschillende activiteiten voor thuis online gezet. Het zijn simpele beweegactiviteiten voor dreumesen, peuters en kleuters die je kunt uitvoeren met alledaagse materialen. Beweeg mee en tag ons op Social Media in jouw Aapjeskooi activiteit om ook andere ouders te inspireren. Gebruik daarvoor #aapjeskooi of @Aapjeskooi. Veel beweegplezier!

www.aapjeskooi.nl/tipsvoorthuis

Bewegings activiteiten
De gymleerkrachten van stadsdeel Zuidoost in Amsterdam zijn een YouTube pagina gestart. Iedere dag worden er filmpjes geupload met bewegingsactiviteiten.
Dit initiatief is bedoeld voor alle kinderen. Het kanaal heet Bewegingsonderwijs Zuidoost maar dat betekent niet dat alleen de kinderen uit dit stadsdeel mee mogen doen: https://www.youtube.com/channel/UCTbyL-_bov34f5_v_6-md9g

Kung Fu Kids Live
Live kung fu training speciaal voor kinderen. Elke schooldag van 15:30 tot 16:00 via YouTube en Facebook Live.

Makkelijk thuis te volgen kung fu oefeningen voor kinderen van 6 t/m 17 jaar. Als je ouder bent mag je het ook proberen! De oefeningen zijn iets rustiger dan normaal, zodat je ze prima thuis met weinig ruimte kunt uitvoeren. Je spieren zullen wel goed hun best moeten doen. En je moet goed opletten, want kung fu is ook een goede uitdaging voor je hersenen!

Voor de ouders en kinderen die al wat later naar bed mogen is er 's avonds om 20:00 ook nog elke schooldag een kwartiertje 'Leg Day'. Dit wordt via YouTube en Facebook Live gegeven. In een kwartier krijg je een pittige training die vooral op de benen gericht is.

Word een echte kung fu krijger en bewijs aan jezelf dat je het vol kunt houden om tot het einde van de Corona crisis elke dag te trainen. Doe mee, het is gratis!
Website: https://www.goldendragonkungfu.nl Facebook: https://www.facebook.com/goldendragonkungfu/ YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCerjHTZRlaUkmAK2DMIpJnw Instagram: https://www.instagram.com/goldendragonkungfu/

Coronische Spelen
Iedere dag bedenk je samen, of afwisselend een gezinslid, een sportprogramma met allerlei spelletjes die je elke dag oefent, zodat je elke dag beter wordt!

Sportpret stelde een bundel samen met 35 opdrachten die eenvoudig thuis kunnen uitgevoerd worden. De opdrachten zijn verdeeld over een week. Elke dag staan er 5 opdrachten klaar. Zowel denkoefeningen, creatieve opdrachten, taalvaardigheden. https://vzwsportpret.be/2020/03/15/gratis-35-spelactiviteiten/

Work out dobbelspel

Bewegen is gezond! Gooi met een dobbelsteen en het aantal ogen bepaald welke oefening je moet doen. Check de gratis printable waarop alle work-outs staan.

beweegspel-dobbelsteen-kinderen-gecomprimeerd.pdf (ladylemonade.nl)