Glutenintolerantie

Gluten is een eiwit dat voorkomt in de granen tarwe, rogge, gerst, spelt en khorasantarwe. Haver is van nature glutenvrij maar is vrijwel altijd besmet met gluten. Gluten zit ook in producten die van deze granen zijn gemaakt, zoals:

  • brood;
  • crackers;
  • pizza;
  • pasta;
  • paneermeel;
  • koek;
  • cake;
  • taart.

Verder zit het ook in producten waar je het niet direct verwacht zoals soepen, sausen, sommige snoepjes, ijssoorten, cornflakes, vleeswaren, worstsoorten, drop, ketchup, bouillonblokjes en kant- en klaarmaaltijden.

Welke reactie geeft het?

Bij mensen met een glutenintolerantie (ook wel coeliakie genoemd) raakt het slijmvlies van de dunne darm beschadigd. Deze werkt hierdoor minder goed zodat voedingsstoffen niet goed worden opgenomen.

Behalve darmklachten kan je kind ook andere gezondheidsproblemen krijgen, bijvoorbeeld:

Naar de huisarts!

Als je denkt dat je kind glutenintolerant is, ga dan langs de huisarts. Die kan een eenvoudig bloedonderzoek doen. Dan weet je of er afweerstoffen tegen gluten in het bloed zitten. Als dit zo is, zal de huisarts doorverwijzen naar de kinderarts. Om een goede diagnose te kunnen stellen is het belangrijk om gluten te blijven eten.

Glutenvrij dieet

De enige behandeling bij coeliakie is een glutenvrij dieet dat levenslang gevolgd moet worden. Je kunt er helaas niet overheen groeien.

  • Een diëtist kan je helpen om voeding te kiezen die geen gluten bevat en geeft praktische adviezen.
  • Vertel op school en aan anderen wat je kind wel en niet mag eten en waarom.
  • De Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) heeft voorlichtingsmateriaal ontwikkeld over glutenintolerantie.
Betrouwbare bron Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.
Heb je een vraag? Bel ons op 0341 – 799 909 of neem online contact op