Ik heb een vraag
Adresgegevens
Dokter van Dalelaan 12
3851 JB Ermelo
0341 – 799 909 Contact Ik heb een vraag
Baby

Verstandelijke ontwikkeling

De ontwikkeling van baby’s is verbazingwekkend. Baby’s reageren direct op wat ze horen en zien. Ze begrijpen steeds beter dat dingen verband houden met elkaar, en dat mama bijvoorbeeld naar je toe komt als je huilt.

Ontwikkeling in de eerste drie maanden

Bij baby’s begint leren met voelen, grijpen, proeven, kijken en horen. Je baby ervaart hoe iets voelt of proeft, en merkt wat er gebeurt als hij iets doet of als zijn ouders iets doen. Als je kind bijvoorbeeld per ongeluk met een voetje tegen de mobiel in de box stoot, komt er geluid uit. Na een paar keer weet je kind dit.

Tussen de 3 en 6 maanden

Je kind ontwikkelt zich heel snel en gaat ook van alles uitproberen. Wat je kind ziet, dat wil het pakken. Geluidjes maken vinden baby’s in deze periode ook heel leuk. Kinderen horen hun eigen stem en merken dat hun ouders daarop reageren. Ze gaan steeds vaker geluidjes maken en ook op andere manieren je aandacht trekken. Ze leren van de reacties die ze krijgen.

Kinderen stoppen ook alles in hun mond, zoals hun vingertjes en speelgoed! Ze ontdekken namelijk niet alleen met hun ogen en handen, maar ook met hun mond. Ze ‘proeven’ alle nieuwe vormen en leren daarvan hoe dingen aanvoelen. Zorg ervoor dat je kind geen gevaarlijke dingen in de mond kan stoppen waardoor het zich ernstig kan verslikken.

Tussen de 6 en 12 maanden

Baby’s gaan nu dingen herkennen en weten dan al vaak wat ze ermee kunnen doen. Ze weten bijvoorbeeld dat er geluid uit een rammelaar komt als je ermee schudt. Ze gaan bewust van alles uitproberen om te zien wat er dan gebeurt. Om een voorbeeld te noemen, als je kind per ongeluk een lepel van het kinderstoeltje stoot, merkt het dat de lepel op de grond valt. Later schuift je kind dan expres een lepel van de kinderstoel af, om te kijken of dat weer gebeurt. Je kind doet dat ook met andere dingen, en leert ervan.

Aan het eind van het eerste jaar gaan kinderen steeds vaker doelbewust dingen doen. Je kind denkt na bij wat het doet. Het trekt zich bijvoorbeeld op aan de box om bij een speeltje te kunnen. Baby’s laten ook duidelijk merken wat ze willen. Ze steken bijvoorbeeld hun armpjes uit of maken geluid als ze willen dat je hen optilt.

Je baby begrijpt nu steeds meer woorden en herkent zijn naam. Hij begrijpt nog niet alles wat je zegt, maar weet wat je bedoelt als je vertelt dat hij in bad gaat, naar bed gaat of dat jullie naar buiten gaan.

Beelden onthouden

Voor een baby bestaan voorwerpen eerst alleen zolang hij ze kan zien. Als je het beertje onder de deken verstopt, weet je kind niet meer dat het beertje er is. Langzaam maar zeker vormen zich beelden van mensen en voorwerpen in de hersenen. Vanaf een maand of 7 weten kinderen dat dingen die je niet ziet er nog wel zijn, en gaan ze die zoeken. In deze fase kan je kind wat angstig worden als je weggaat.

 

Goedgekeurde informatie!

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Betrouwbare bron Deze informatie is met zorg ontwikkeld door Stichting Opvoeden.nl.
Hoe kunnen we je helpen? Bel ons op 0341 – 799 909 of stel hier je vraag