Home >  Baby >  Groei en ontwikkeling >  Zintuigen >  Lui oog

Lui oog

Een lui oog (amblyopie) ontstaat door een slecht gezichtsvermogen van een of beide ogen, doordat het oog zich de eerste tijd niet normaal heeft kunnen ontwikkelen. Over het algemeen zijn er geen afwijkingen van het oog.

Afhankelijk van de leeftijd komt dit bij 2 tot 5 op de 100 kinderen voor. Meestal is maar één van de ogen lui, maar soms ook beide ogen.

Oorzaken van een lui oog

Er zijn drie hoofdoorzaken waardoor een lui oog kan ontstaan:

  • scheelzien;
  • een groot verschil in scherp zien tussen beide ogen. Zo kan het ene oog bijvoorbeeld scherp zien van dichtbij en veraf en het andere oog alleen in de verte;
  • in een of beide ogen kan geen beeld gevormd worden, bijvoorbeeld doordat het bovenste ooglid over het oog valt of doordat de lens troebel is (staar).

Vroege ontdekking is van groot belang

Het is belangrijk dat een lui oog zo vroeg mogelijk wordt ontdekt en behandeld, het liefst voordat je kind 7 jaar is. Hoe jonger het kind, hoe beter meestal het resultaat van de behandeling. Daarom wordt je kind een aantal keren onderzocht. Als ‘luie ogen’ in de familie voorkomen, is extra aandacht belangrijk.

Consultatiebureau en schoolgezondheidszorg

In Nederland is het onderzoek van de ogen onderdeel van het PGO (periodiek geneeskundig onderzoek) op het consultatiebureau en bij de schoolgezondheidszorg. In twijfelgevallen wordt je kind doorverwezen naar een oogarts, een orthoptist of een optometrist.

Hoe wordt een lui oog behandeld?

Bij de behandeling wordt je kind gestimuleerd het luie oog te gebruiken. Dat kan bijvoorbeeld met een bril die de verschillen tussen beide ogen verbetert.

Bij een te groot verschil tussen beide ogen is een bril niet voldoende. Dan wordt het goede oog gedurende een bepaalde periode dagelijks enige tijd afgedekt met een oogpleister. Hoe lang dat duurt, hangt onder andere af van de leeftijd van je kind. Soms moet de oogarts eerst de staar of het hangende ooglid opereren.

 

Keurmerk

Bron: Lui oog

Geef uw mening over deze informatie

Help ons deze website beter te maken

Heeft u opmerkingen over deze informatie? Laat dan hier uw mening achter.

Let op: in dit formulier kunt u alleen opmerkingen plaatsen over de website. Heeft u een opvoedvraag of zoekt u hulp? Neem contact op met het CJG.

De gegevens van dit formulier worden verstuurd naar websiteleverancier Elkander. De gemeente kan de gegevens inzien. Elkander of de gemeente kan contact met u opnemen over uw bericht, maar is hiertoe niet verplicht.

Reageert u op een pagina met organisatiegegevens, dan wordt uw bericht ook doorgestuurd naar deze organisatie.

Velden met een * zijn verplicht.

Hoe zou u de bruikbaarheid van de informatie beoordelen? *

Heeft u de informatie gevonden die u zoekt? *

Selecteer een of meer van de onderstaande opties

Mag de webbeheerder contact met u opnemen over uw beoordeling?

De webbeheerder kan alleen contact met u opnemen, als u uw gegevens invult