Ik heb een vraag
Adresgegevens
Dokter van Dalelaan 12
3851 JB Ermelo
0341 – 799 909 Contact Ik heb een vraag
Kind

Motoriek

De motoriek van je kind blijft zich ontwikkelen. Kinderen leren steeds beter bewegen: ze gaan fietsen, zwemmen en typen. De bewegingen worden steeds fijner en preciezer. Het tempo waarin kinderen leren bewegen is voor ieder kind anders. Sommige kinderen zijn sneller en handiger dan anderen.

Fijne motoriek

Fijne motoriek gaat over de kleine bewegingen, bijvoorbeeld van de handen en vingers. Je kind oefent dat op allerlei manieren: door te knutselen, met bestek te eten, veters te strikken, een instrument te leren bespelen, te tekenen en te (leren) schrijven.

Beweging

Voldoende beweging is voor een kind van groot belang. Kinderen moeten zich lekker kunnen uitleven en hun energie kwijt kunnen. Veel bewegen voorkomt bovendien overgewicht. Hun motoriek oefenen kinderen door te spelen. Wanneer ze veel spelletjes doen, krijgen ze behoorlijk wat lichaamsbeweging. En veel buiten spelen is natuurlijk ook erg goed voor een kind.

Hoeveel beweging heeft je kind nodig?

  • Kinderen moeten minstens een uur per dag bewegen. Daarbij gaat het om gewone lichaamsbeweging zoals fietsen, lopen en buiten spelen.
  • Daarnaast is het van belang dat ze twee keer per week intensief bewegen. Daarbij kun je denken aan skeeleren, voetballen, tennis of judo.
  • De meeste kinderen houden van sporten. Kijk daarom eens bij een sportvereniging. Daar hebben ze vaak aparte cursussen of trainingen voor verschillende leeftijden.
  • Maak van beweging een vast onderdeel van het dagelijkse gezinsleven. En geef zelf het goede voorbeeld!
  • Breng je kind lopend of met de fiets naar school of naar vriendjes en vriendinnetjes.

Risico's leren inschatten

Het is belangrijk dat kinderen tijdens het spelen de ruimte krijgen om te ontdekken. Zo leren ze om risico's in te schatten en ze verleggen hun grenzen. Kinderen vinden het leuk om risicovol te spelen omdat ze hierbij opwinding, spanning en trots ervaren. Natuurlijk moet je kinderen beschermen tegen risico’s. Maar een bult of een schaafwond is vaak helemaal niet erg. Sterker nog, er zitten zelfs voordelen aan:

Achterstand in de motoriek?

Als je vermoedt dat je kind een achterstand in de motoriek heeft, vraag dan advies aan je huisarts of ga langs bij het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) bij jou in de buurt.

 

Goedgekeurde informatie!

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Betrouwbare bron Deze informatie is met zorg ontwikkeld door Stichting Opvoeden.nl.
Hoe kunnen we je helpen? Bel ons op 0341 – 799 909 of stel hier je vraag