Ik heb een vraag
Adresgegevens
Dokter van Dalelaan 12
3851 JB Ermelo
0341 – 799 909 Contact Ik heb een vraag
Kind

Identiteitsbewijzen

In Nederland is iedereen van 14 jaar en ouder verplicht altijd een geldig legitimatiebewijs bij zich te hebben.

Als je bijvoorbeeld bij een verkeersovertreding aangehouden wordt, moet je kunnen aantonen wie je bent. Ook als je op reis gaat, moet je kunnen aantonen wie je bent en waar je vandaan komt. Identiteitskaarten en paspoorten worden daarom ook wel ‘reisdocumenten’ genoemd.

Identiteitskaart en paspoort

Een identiteitskaart is een klein en makkelijk kaartje dat in de meeste Europese landen wordt aanvaard als geldig identiteitsbewijs. Kinderen mogen een eigen identiteitskaart hebben.

  • Als je kind 12 jaar of ouder is, mag het zelfstandig een identiteitskaart aanvragen.
  • Als je kind nog geen 12 jaar is, moet je als ouder schriftelijk toestemming geven. Kinderen zijn in ieder geval vanaf hun veertiende verplicht om zich te kunnen legitimeren met een identiteitskaart of paspoort (is in alle landen geldig).
  • Kinderen tot 18 jaar hebben voor het aanvragen van een paspoort schriftelijk toestemming nodig van beide ouders.
  • Jongeren boven de 18 mogen zelf een paspoort aanvragen.

Eigen reisdocument voor kinderen

Sinds 26 juni 2012 moeten alle kinderen een eigen reisdocument hebben. Bijschrijving in het paspoort van een ouder is niet meer geldig.

Gemeente

Identiteitsbewijzen kun je aanvragen bij de gemeente waar je woont. Het is verstandig om van tevoren informatie te verzamelen over wat je mee moet nemen, zoals pasfoto’s en (oude) identiteitsbewijzen.

Kosten

Er zijn kosten verbonden aan het aanvragen van identiteitsbewijzen. Deze kosten verschillen per gemeente, maar er zijn wel maximumtarieven. Kijk daarom voor meer informatie op de website van je eigen gemeente en op Rijksoverheid.nl.

Vingerafdrukken

Sinds september 2009 worden er vingerafdrukken genomen bij het aanvragen van reisdocumenten. Dit is bedoeld om fraude en misbruik van reisdocumenten nog moeilijker te maken. Bij de gemeente worden twee vingerafdrukken gemaakt door een elektronische vingeraflezer. Dit is verplicht voor iedereen van 12 jaar en ouder.

Oude identiteitsbewijzen inleveren

Ook al moet je betalen voor een paspoort of een rijbewijs, ze blijven bezit van de Nederlandse Staat. Dit betekent dat je ze weer moet inleveren wanneer ze verlopen zijn. Het betekent ook dat je bij verlies of diefstal aangifte moet doen bij de politie. Om je bij de politie te kunnen legitimeren, moet je een afschrift van de gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens (GBA) meenemen. Dit afschrift kun je aanvragen bij de afdeling Burgerzaken.

 

Goedgekeurde informatie!

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Betrouwbare bron Deze informatie is met zorg ontwikkeld door Stichting Opvoeden.nl.
Hoe kunnen we je helpen? Bel ons op 0341 – 799 909 of stel hier je vraag