Ik heb een vraag
Adresgegevens
Dokter van Dalelaan 12
3851 JB Ermelo
0341 – 799 909 Contact Ik heb een vraag
Kind

Vaccinaties bij basisschoolkinderen

Bij verreweg de meeste kinderen hebben vaccins effect. Als je kind wel een ziekte krijgt waartegen het gevaccineerd is zal deze ziekte vaak minder ernstig verlopen.

Hoe lang beschermd?

Voor bijna alle basisvaccinaties geldt dat je kind levenslang beschermd is. De vaccins tegen difterie en tetanus vormen hierop een uitzondering. Deze bieden 10 tot 15 jaar bescherming.

Welke prikken krijgt je kind?

Het Rijksvaccinatieprogramma begint als je baby tussen de 6 en 9 weken oud is. Je kind heeft als baby dus al verschillende prikken gekregen. Vanaf 4 jaar krijgt je kind nog de volgende prikken.

  • Als je kind ongeveer 4 jaar is, krijgt het de DKTP-prik. Die beschermt tegen 4 ernstige ziekten: difterie, kinkhoest, tetanus en polio.
  • Als je kind 9 jaar is, krijgt het de DTP-prik tegen difterie, tetanus en polio, en de BMR-prik, die beschermt tegen de bof, mazelen en rodehond.

HPV

In het jaar dat je dochter 13 wordt, kan zij de HPV-prikken krijgen. Deze vaccinatie beschermt tegen baarmoederhalskanker. Meer informatie vind je op de website van het Rijksvaccinatieprogramma.

Bijwerkingen melden

Denk je dat je kind een bijwerking heeft van de prik, dan kun je dat melden bij het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb.

 

Goedgekeurde informatie!

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Betrouwbare bron Deze informatie is met zorg ontwikkeld door Stichting Opvoeden.nl.
Hoe kunnen we je helpen? Bel ons op 0341 – 799 909 of stel hier je vraag