Ik heb een vraag
Adresgegevens
Dokter van Dalelaan 12
3851 JB Ermelo
0341 – 799 909 Contact Ik heb een vraag
Jongere

Menstruatie

Bij de meeste meisjes komt de eerste menstruatie tussen hun tiende en vijftiende jaar. Onder invloed van hormonen is er voor het eerst een eicel gerijpt in de eierstok. Dan is ze vruchtbaar en kan ze zwanger raken. Bij de menstruatie stoot de baarmoederwand het overtollige slijmvlies en bloed af. Gedurende zo’n vier dagen is er dan bloedverlies uit de vagina. Meisjes kunnen voor of tijdens de menstruatie last hebben van buikpijn.

Menstruatiecyclus

De menstruatie is meestal na de eerste keer niet meteen regelmatig. Soms blijft een tweede ongesteldheid een paar maanden uit. Dat is normaal. Zeker in het begin kan de cyclus nog wel eens onregelmatig zijn en kunnen meisjes last hebben van veel bloedverlies. Dat komt meestal doordat het lichaam nog niet gewend is aan de hormonen. Gedurende de puberteit neemt de afgifte van hormonen nog toe.

Andere oorzaken voor een onregelmatige of zelfs wegblijvende menstruatie zijn:

  • stress;
  • laag lichaamsgewicht;
  • forse vermagering;
  • een eetstoornis (anorexia nervosa, boulimia);
  • medicijngebruik;
  • gebruik van de pil;
  • intensief sporten.

Uiteraard kan een uitblijvende menstruatie ook betekenen dat je dochter zwanger is. Als je je er zorgen over maakt, kun je het best contact opnemen met je huisarts. Pas vanaf de leeftijd van 20 jaar krijgen de meeste vrouwen een regelmatige menstruatiecyclus.

 

Goedgekeurde informatie!

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Betrouwbare bron Deze informatie is met zorg ontwikkeld door Stichting Opvoeden.nl.
Hoe kunnen we je helpen? Bel ons op 0341 – 799 909 of stel hier je vraag