Ik heb een vraag
Adresgegevens
Dokter van Dalelaan 12
3851 JB Ermelo
0341 – 799 909 Contact Ik heb een vraag
Jongere

Stress

Stress is een ander woord voor spanning. Iedereen heeft wel eens last van stress, jongeren ook.

Gezonde stress

Stress betekent spanning. Eigenlijk is stress heel gezond: door stress blijf je scherp en alert want je wilt een opdracht bijvoorbeeld zo goed mogelijk uitvoeren. Als de opdracht af is, verdwijnt de stress. Gezonde stress is dus nodig om goed te presteren en om dingen te durven.

Te veel stress

Te veel stress is niet gezond. Als jongeren het te druk hebben met school en allerlei verplichtingen op de sportclub, met vrienden of thuis, kan de stress doorslaan naar een situatie waarin ze de spanning niet meer aankunnen. De een is daar gevoeliger voor dan de ander.

Oorzaken

Oorzaken van ongezonde stress zijn meestal problemen, frustraties en onvrede. Dat kan te maken hebben met situaties op school, op de sportclub of thuis. Jongeren kunnen bijvoorbeeld onder druk staan doordat ze veel moeten doen op school of op hun werk, of stress ervaren door ruzie met een vriend of vriendin. Andere mogelijke oorzaken zijn geldproblemen, een scheiding of een sterfgeval.

Lichamelijke symptomen

Jongeren die last hebben van stress kunnen zich gespannen en misselijk voelen, en last hebben van een versnelde ademhaling en hartslag. Als de periode van stress lang duurt, kunnen er meer lichamelijke klachten bijkomen, zoals slapeloosheid, depressiviteit, een hoge bloeddruk, haaruitval, slechte eetlust, allergieën, maagklachten en tandenknarsen. Dit kan leiden tot een burn-out.

Ontspanning

Ontspanning kan helpen tegen stress. Je kunt af en toe even pauze nemen om iets leuks te doen, iets wat helemaal niks te maken heeft met de oorzaak van de stress. Als je ontspannen bent, kun je je beter concentreren op problemen of taken.

Gezond eten

Vet en ongezond eten verhogen de bloeddruk en het cholesterolgehalte. Als je veel stress ervaart, is het juist belangrijk om goed en gezond te eten. Je lichaam heeft tenslotte veel energie, eiwitten, vitamines en mineralen nodig om sterk en fit te blijven.

Beweging

Behalve ontspanning is ook beweging heel belangrijk. Door veel te bewegen en te sporten krijg je een betere conditie. Je voelt je sterk en fit en kunt daardoor beter met stress omgaan. Beweging heeft bovendien een positieve invloed op je geluksgevoel.

 

Goedgekeurde informatie!

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Betrouwbare bron Deze informatie is met zorg ontwikkeld door Stichting Opvoeden.nl.
Hoe kunnen we je helpen? Bel ons op 0341 – 799 909 of stel hier je vraag