Jongeren van 18 tot 28 jaar vallen onder de werkleerplicht. Dit betekent dat je kind moet werken of moet doorstuderen na de middelbare school.
Misschien wil je kind meteen na school gaan werken. Dat kan. Meestal verdien je dan iets minder dan iemand die een opleiding heeft gedaan. Iedere werkgever moet in ieder geval het minimumloon betalen plus acht procent vakantiegeld. Sommige werkgevers betalen meer, bijvoorbeeld als jongeren al werkervaring hebben.
Als je kind een baan zoekt, moet het waarschijnlijk solliciteren. Dat kan lastig zijn. Niet alleen je brief en cv worden beoordeeld, maar ook je werkervaring. Jongeren die net van school komen, hebben nog niet veel werkervaring. Om aan die ervaring te komen, kunnen ze bijvoorbeeld eerst een tijdje vrijwilligerswerk doen dat met hun vakgebied te maken heeft.
Heeft je kind eerst een tijdje gewerkt en nu toch besloten om te gaan studeren? Dat kan ook. Alle jongeren die een voltijdstudie volgen, kunnen een basisstudiefinanciering krijgen. Dat geld is bedoeld om jongeren de kans te geven om te studeren. Als je kind een deeltijdstudie volgt of een andere opleiding, heeft het waarschijnlijk recht op een tegemoetkoming. Dat is een bedrag waar je de studie van kunt betalen. Studerende jongeren hebben meestal ook een bijbaantje.
Zwartwerken betekent dat de werkgever geen premies afdraagt en geen belasting betaalt. Je mag van de wet niet zwartwerken. Het is ook niet slim. Je kind houdt wel meer geld over, maar is niet verzekerd en kan zonder waarschuwing vooraf ontslagen worden.
Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.