Ik heb een vraag
Adresgegevens
Dokter van Dalelaan 12
3851 JB Ermelo
0341 – 799 909 Contact Ik heb een vraag
Kinderwens

Kans op meerling

De kans om in verwachting te raken van een meerling is niet zo groot: 1,6 procent. De meeste meerlingen zijn tweelingen. Drie of meer baby’s tegelijk krijgen, komt heel zelden voor. Moderne vruchtbaarheidstechnieken zorgen wel voor een groter aantal meerlingen dan vroeger.

Twee-eiige tweeling

Twee-eiige tweelingen komen het meest voor. Een twee-eiige tweeling ontstaat uit twee eicellen en twee afzonderlijke zaadcellen. Deze baby’s kunnen hetzelfde geslacht hebben, maar dat hoeft niet. Ze lijken net zo veel op elkaar als gewone broers en zussen.

Eeneiige tweeling

Eeneiige tweelingen komen minder vaak voor dan een twee-eiige tweelingen. Bij een eeneiige tweeling is er één bevruchte eicel, die zich opsplitst in twee identieke embryo’s van hetzelfde geslacht. Als je een eeneiige tweeling krijgt, krijg je dus twee jongetjes of twee meisjes die heel sterk op elkaar lijken. Het kan zijn dat ze ieder hun eigen vruchtwaterzak en placenta hebben, maar ze kunnen ook samen in een vruchtwaterzak zitten, en samen een placenta delen.

Erfelijkheid

Komen er in je familie twee-eiige tweelingen voor, dan heb je wat meer kans om in verwachting te raken van een twee-eiige tweeling. Soms komen er bij de vrouwen in een bepaalde familie meer eitjes vrij bij de ovulatie. Ook als dit in de familie van de vader voorkomt, heb je een grotere kans op een meerling. Verder heb je iets meer kans op een meerling als je wat ouder bent en als je al meerdere kinderen hebt gekregen.

Kans op een meerling is groter bij ivf

De kans om bij een ivf-behandeling zwanger te worden van een meerling is afhankelijk van het aantal bevruchte embryo’s dat bij één behandeling wordt teruggeplaatst. Het aantal meerlingen dat uit een ivf-behandeling ontstaat, is kleiner dan vroeger. Dat komt doordat er minder bevruchte eicellen tegelijkertijd worden teruggeplaatst dan voorheen. De kans op een zwangerschap als er één bevruchte eicel wordt gebruikt, is groter dan vroeger. In 2009 kreeg ruim 10 procent van de vrouwen die een ivf-behandeling hadden ondergaan een meerling.

Risico’s van een meerlingzwangerschap

De kans op problemen is bij een meerlingzwangerschap groter dan wanneer je zwanger bent van één baby.

 

Goedgekeurde informatie!

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Betrouwbare bron Deze informatie is met zorg ontwikkeld door Stichting Opvoeden.nl.
Hoe kunnen we je helpen? Bel ons op 0341 – 799 909 of stel hier je vraag