Ik heb een vraag
Adresgegevens
Dokter van Dalelaan 12
3851 JB Ermelo
0341 – 799 909 Contact Ik heb een vraag
Peuter

Jeugdgezondheidszorg

Na de eerste verjaardag van je kind, ben je ouder van een peuter. In de komende drie jaar leert je kind onder andere lopen, praten en zindelijk worden. De jeugdgezondheidszorg (JGZ) houdt deze ontwikkelingen samen met jou als ouder bij. Het ene kind leert wat sneller praten, terwijl het andere kind het lopen wat eerder onder de knie krijgt.

Het consultatiebureau

In de peuterleeftijd zijn er verschillende afspraken op het consultatiebureau. De jeugdarts of jeugdverpleegkundige kijkt naar de groei, gezondheid en ontwikkeling van je kind. Daarnaast kun je er terecht met al je vragen over voeding, slapen, veiligheid en opvoeden.

Wanneer je uitgebreide vragen hebt of je zit met een ingewikkeld probleem dan kan de jeugdverpleegkundige ook bij jou thuis langs komen. Samen kijken jullie dan wat voor ondersteuning en hulp er nodig is. De mensen van het consultatiebureau kunnen je als het nodig is verwijzen naar de huisarts of een specialist.

In de peuterleeftijd wordt ook onderzocht of je peuter goed kan zien door middel van de oogest. Als je kind bijna vier jaar is, krijgt het weer een vaccinatie.

De jeugdgezondheidszorg

Jeugdgezondheidszorg is de preventieve gezondheidszorg voor kinderen en jongeren tussen 0 en 18 jaar. In sommige gemeenten zelfs tot 23 jaar. De JGZ volgt samen met jou de ontwikkeling van jouw kind. In Nederland zijn de gemeenten verantwoordelijk voor deze zorg. Dit betekent dat elke gemeente zelf mag bepalen hoe ze de zorg voor kinderen inrichten. Maar ook hoe de plek waar je de zorg kunt vinden genoemd wordt. In veel gemeenten moet je voor het consultatiebureau naar het CJG. Maar dit kan in jouw gemeente anders zijn. Kijk op de website van je gemeente hoe de jeugdgezondheidszorg bij jou geregeld is.

Kijk voor meer informatie over de jeugdgezondheidszorg naar het filmpje op Youtube.nl.

 

Goedgekeurde informatie!

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Betrouwbare bron Deze informatie is met zorg ontwikkeld door Stichting Opvoeden.nl.
Hoe kunnen we je helpen? Bel ons op 0341 – 799 909 of stel hier je vraag