met je kind praten over scheiding

MET JE KIND PRATEN OVER DE SCHEIDING? VRAAG MAAR! Elma van Vliet lanceert vragenspel in samenwerking met Stichting Villa Pinedo Den Haag, 10 september 2021 - Vandaag is het de Dag van de Scheiding en dat is niet zomaar. Jaarlijks horen 86.000 kinderen in Nederland dat hun ouders uit elkaar gaan. Om hen en hun ouders te steunen, heeft bestsellerauteur Elma van Vliet samen met Stichting Villa Pinedo, dé (online) plek voor kinderen met gescheiden ouders, een nieuw vragenspel ontwikkeld. Deze speciale editie van Vraag Maar! ligt vanaf vandaag in de winkel en helpt ouders om het gesprek met hun kinderen over de scheiding op gang te brengen. Op de kaartjes staan vragen als: Praat jij wel eens met iemand over de scheiding? Waar ben je dankbaar voor? En welke twee tips heb jij voor ouders die gaan scheiden? Zo helpt het spel om meer begrip voor elkaar te krijgen en de veranderingen een plekje te geven.

Steun en toeverlaat

Bij Vraag Maar! draait het niet om winnen, maar om dingen over elkaar ontdekken en samen tijd doorbrengen. Door de toegankelijke, open vragen kunnen ouders en kinderen op een luchtige manier praten over de scheiding en alles wat daarmee te maken heeft. Voor deze speciale editie sloeg Elma van Vliet de handen ineen met Stichting Villa Pinedo, dé plek voor kinderen met gescheiden ouders. Hun Online-Buddyprogramma won vorig jaar het Appeltje van Oranje voor het meest opvallende maatjesproject van Nederland. Uit 4-jarig onderzoek (2017-2021) van de Universiteit Utrecht onder de deelnemers van het Buddyprogramma bleek dat 68% van de ondervraagde kinderen zich groot houdt, 34% probeert hun ouders te ontzien en 40% vraagt zich soms af of ze de scheiding hadden kunnen voorkomen. Hieruit blijkt hoe belangrijk het is voor kinderen om over de scheiding te kunnen praten. Wat dit spel uniek maakt is dat de vragen samen met de jongeren van Villa Pinedo zijn opgesteld, zij zijn immers de ervaringsdeskundigen en weten als geen ander hoe het is om gescheiden ouders te hebben. Dit zijn de vragen die zij zelf graag aan hun ouders (hadden) willen stellen of aan hen zelf gesteld willen hebben. Alle thema’s rondom een scheiding komen aan bod. Van elkaar missen en de gemaakte afspraken tot elkaar helpen en goed met elkaar omgaan. Is een vraag even te moeilijk of loopt het gesprek niet? Dan is er de stopkaart voor een time-out.

Vraag Maar! in samenwerking met Villa Pinedo bevat 100 vraagkaartjes en een boekje met tips om een expert te worden in luisteren en het stellen van goede vragen. Het spel is geschikt voor kinderen van 6 tot 12 jaar en vanaf 10 september 2021 verkrijgbaar bij boekhandels, kinderboetieks en onlinewinkels voor de verkoopprijs van € 18,50.

https://youtu.be/VX4gJ7nZ83Q

vraag maar