Veiligheid thuis vergroten

Je wilt het liefst dat je kind overal kan gaan en staan, zonder dat je je zorgen hoeft te maken. Toch is het verstandig om je kind goed in de gaten te houden. Kinderen tot 2 jaar zien geen gevaar. Ze willen graag alles ontdekken. Zorg daarom dat het veilig is en let goed op je kind!

Ruimte om te leren

Kinderen hebben ruimte nodig om zich te ontwikkelen. Ze spelen en leren van hun fouten. Het is helemaal niet erg als je kind eens valt. Dat hoort er nu eenmaal bij, maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat je kind er blijvende schade aan overhoudt.

Ga eens op de grond liggen!

Ga zelf eens op de grond liggen of zitten om te zien welke gevaren er in het huis schuilen voor kleine, rondkruipende kinderen. Dan zie je bijvoorbeeld hoe makkelijk ze bij een stopcontact kunnen komen, dat er van alles op de vloer ligt, of dat een afhangend tafelkleed heel leuk lijkt om je aan op te trekken.

Toezicht houden

Je kunt je kind niet overal tegen beschermen en je wilt het ook niet alles verbieden. Als je kind wat ouder wordt, kun je het helpen om bepaalde gevaren zelf in te zien. Waarschuw bijvoorbeeld voor de gevaren van hete thee of te dicht bij het trapgat spelen.

Maatregelen om de veiligheid te verhogen

Het is verstandig om maatregelen te treffen, zodat een kind dat leert lopen niet onverwacht uit het raam, van een trap of door een glazen ruit kan vallen. Breng ook deurveren aan om te voorkomen dat de vingertjes bekneld raken tussen de deur, en zet beschermhoekjes op scherpe hoeken van het meubilair. Lees op Kinderveiligheid.nl meer over hoe je je kind veilig kunt laten ontdekken. Denk daarbij ook aan de brandveiligheid! Op Brandweer.nl kun je de folder 'Maak van je roze wolk geen rookwolk' downloaden, met zeven makkelijke tips.

Hoe kun je ongelukken in en om het huis zoveel mogelijk voorkomen?
Bron: Opvoedinformatie Nederland
Fiona geeft tips hoe je ongelukken in en om het huis zoveel mogelijk kunt voorkomen
Betrouwbare bron Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.
Heb je een vraag? Bel ons op 0341 – 799 909 of neem online contact op