Ik heb een vraag
Adresgegevens
Dokter van Dalelaan 12
3851 JB Ermelo
0341 – 799 909 Contact Ik heb een vraag
Ouderschap

Verzekeringen

Verzekeringen zijn er in allerlei soorten en maten: reisverzekeringen, een glasverzekering, een verzekering voor je huisdier, noem maar op. Welke verzekeringen je afsluit, hangt af van je persoonlijke situatie, de risico’s die je loopt en het nut van de verzekering. Er zijn ook verplichte verzekeringen.

Verplichte zorgverzekering

De zorgverzekering is verplicht voor iedere Nederlander. De zorgverzekering verzekert je tegen ziektekosten voor bijvoorbeeld een ziekenhuisopname, huisartsbezoek of medicijngebruik. Als je een baby krijgt, is het belangrijk om op tijd uit te zoeken welke kosten worden vergoed door je zorgverzekeraar en voor welke kosten je je eventueel aanvullend kunt verzekeren.

Zorgverzekering voor kinderen

Je kunt je kinderen tot hun achttiende gratis meeverzekeren in het basispakket op je eigen polis. Denk bij het kiezen dus goed na wat je kind nodig heeft. Na de bevalling ben je verplicht om je kind binnen vier maanden aan te melden bij de zorgverzekeraar. Doe je dit niet, dan loop je het risico dat je gemaakte zorgkosten zelf moet betalen.

Als je een aanvullende verzekering afsluit, mag je kind vaak tot 18 jaar gratis gebruik maken van dezelfde aanvullende verzekering.

Tegemoetkoming zorgtoeslag

Via Belastingdienst.nl krijg je mogelijk een tegemoetkoming in de kosten voor de zorgverzekering: de zorgtoeslag.

Overstappen naar andere zorgverzekering

Ieder jaar in november ontvang je de nieuwe voorwaarden en informatie over de premie van je zorgverzekeraar. Als je niets doet, loopt je verzekering gewoon door.

Wil je overstappen? Ga dan uit van je eigen situatie en maak je eigen keuzes voor een zorgverzekering. Daarbij kunnen vergelijkingswebsites helpen. Zeg je oude verzekering vóór 1 januari op, en sluit je nieuwe zorgverzekering vóór 1 februari af.

WA-verzekering (wettelijke aansprakelijkheid) particulieren

Een WA-verzekering verzekert je voor onbedoelde schade en schuld. Als jij of je kind per ongeluk iets kapotmaakt of schade toebrengt aan eigendommen van een ander, lopen de kosten om de schade te dekken soms hoog op. Een aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht, maar wel aan te raden (zeker als er kinderen zijn). De WA (wettelijke aansprakelijkheid) voor de auto is wel verplicht.

Meer informatie over de zorgverzekering

Kijk op Nibud.nl wat de belangrijkste verzekeringen zijn en op Zorgverzekeringslijn.nl voor informatie en advies over de zorgverzekering.

 

Goedgekeurde informatie!

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Betrouwbare bron Deze informatie is met zorg ontwikkeld door Stichting Opvoeden.nl.
Hoe kunnen we je helpen? Bel ons op 0341 – 799 909 of stel hier je vraag