Ik heb een vraag
Adresgegevens
Dokter van Dalelaan 12
3851 JB Ermelo
0341 – 799 909 Contact Ik heb een vraag
Ouderschap

Onzekerheid

Niemand kan je precies vertellen hoe jij jouw kind moet opvoeden. Iedere ouder heeft sterke en minder sterke punten. En alle ouders twijfelen wel eens. Dat is heel normaal.

Onzekerheid

Ouder zijn vraagt veel nieuwe dingen van je. Er zijn geen vaste regels of handleidingen. Ieder kind is anders en veranderen ook nog eens de hele tijd. Je wilt geduldig zijn, je inleven in je kind en jezelf kunnen beheersen. Je wilt grenzen stellen maar er ook eens van afwijken. Je wilt je kind beschermen en het allemaal goed doen, want je gunt je kind het allerbeste. Dat is nogal wat. Het is dus niet zo raar dat je wel eens onzeker bent.

Confrontatie met jezelf

Als je een kind hebt, leer je jezelf soms heel anders kennen. Opvoeding is een soort spiegel. Je leert welke zaken jij heel belangrijk vindt, soms zijn dit dingen die je vanuit je eigen jeugd hebt meegekregen. Dit kunnen ook frustraties zijn, of zelfs jeugdtrauma's. Een nare jeugd kan invloed hebben op jouw rol als moeder of vader. Soms schrik je als je je ouders in jezelf herkent. Of loop je juist op je tenen om het anders te doen. Dat maakt het niet makkelijker.

Je bent niet de enige

Alle ouders voelen zich wel eens onzeker en angstig. Dit zijn gevoelens die ouders delen. Het is belangrijk dat je met andere mensen praat over je gevoelens, gedachten en moeilijke situaties. Je kunt elkaars ervaringen gebruiken en elkaar steunen. Als ouders dit doen, voelen ze zich vaak minder eenzaam en stressvol en hebben zij het gevoel de opvoeding beter aan te kunnen.

Hulp zoeken voor jezelf

Onzekerheid hoort erbij, maar als je merkt dat het niet goed gaat met jou of je kind, zoek dan professionele hulp en praat met de huisarts.

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Betrouwbare bron Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.
Hoe kunnen we je helpen? Bel ons op 0341 – 799 909 of stel hier je vraag