De veiligste manier om je peuter in de auto te vervoeren is in een peuterautostoel. Waar kun je op letten bij de aanschaf en het gebruik?
Koop altijd een stoel die aan de Europese veiligheidseisen voldoet. Autostoelen moeten goedgekeurd zijn volgens ECE-reglement R44/03, R44/04 of de R129 (ook wel i-Size genoemd). De R129 is een nieuwe norm die sinds 2013 bestaat. Het goedkeuringslabel ziet eruit als een label of een sticker en is te herkennen aan de oranje kleur en een nummer onder aan het label. Lees meer over de veiligheid van een peuterautostoel op Veiligheid.nl. Ook kun je op Veiligheid.nl bekijken welke autostoel bij jouw kind past.
Als je een tweedehands stoel koopt, controleer dan of het niet beschadigd is of betrokken is geweest bij een aanrijding. Zo'n stoel is dan niet meer veilig.
Vervoer een kind in de auto nooit op schoot. Je kunt het onmogelijk vasthouden bij een botsing! Het is het veiligst om een kind te vervoeren op de achterbank in een goedgekeurde autostoel.
Plaats de peuter autostoel het liefst op de achterbank. Dat is de veiligste plek. Volgens de wet mag je peuters in een autostoel ook voorin vervoeren. Je kunt er dus geen boete voor krijgen. Het is veiliger om kinderen zo lang mogelijk tegen de rijrichting in te vervoeren, als de autostoel daar geschikt voor is. Bij de nieuwe autostoelen moet je je kind dan ook tot 15 maanden achterwaarts vervoeren.
De wettelijke regels kun je nalezen op Veiligheid.nl.
Laat je peuter nooit alleen achter in de auto, en zeker niet als de auto in de zon staat. Kinderen raken snel oververhit. Het heeft geen nut om een raam open te zetten in een auto die stilstaat in de zon. Dit helpt namelijk niet tegen het stijgen van de temperatuur in de auto.
Zorg tijdens het rijden voor frisse lucht, zet een raam open of doe de ventilatie aan.
Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.