Ik heb een vraag
Adresgegevens
Dokter van Dalelaan 12
3851 JB Ermelo
0341 – 799 909 Contact Ik heb een vraag
Puber

Wat kan een puber met media?

Media maken een belangrijk onderdeel uit van het leven van pubers. Ze onderhouden hun contacten en ontdekken door media veel over zichzelf en de wereld.

Tv en film

Pubers kijken graag naar televisie voor volwassenen: buitenlandse series en films met romantiek of spannende actie.

In deze periode ontdekken ze volop wat er allemaal te zien is. Smaken verschillen natuurlijk, dus de één houdt van fantasy en de ander van horror. Ook de jongerenprogramma’s van MTV zijn populair: ze geven een kijkje in het leven van andere jongeren over de wereld. In deze periode gaan ze ook regelmatig zelfstandig met leeftijdgenoten naar de bioscoop.

Bingewatchen

Bingewatchen is het kijken van meerdere afleveringen van een serie achter elkaar. Dit doen pubers op bijvoorbeeld Netflix, maar ook MTV laat een heel weekend lang een serie zien. Deze manier van kijken kan de hoeveelheid slaap en het maken van huiswerk belemmeren.

Het is geen echte verslaving. Pubers vinden het vooral lekker om even uit de werkelijkheid te vluchten. Praat met je kind over het kijken van series en probeer je kind te leren er op een juiste manier mee om te gaan. Je mag best toegeven dat het leuk is. Zelf doe je het misschien ook.

Computer

De meeste pubers krijgen een eigen computer, laptop of tablet voor hun schoolwerk. Meestal kunnen ze overal in huis draadloos het internet op.

Pubers zitten dagelijks op internet, gamen en kijken elke dag televisie (vaak ook via internet). YouTube is de meest favoriete website van alle tieners, over de hele wereld. Ze kijken filmpjes als ontspanning en de leukste sturen ze aan elkaar door.

Telefoon

Vrijwel alle pubers hebben een smartphone waarmee ze via social media zoals WhatsApp, Facebook, Snapchat en Instagram contact met elkaar hebben. Bellen doen ze veel minder. Sommige pubers gebruiken wel graag Skype, bijvoorbeeld voor overleg bij huiswerk of gamen.

Grote verschillen in het mediagebruik van tieners

Er zijn grote verschillen tussen tieners als het gaat om hun mediagebruik. Sommigen lezen bijna geen boeken meer, behalve als het moet voor school, terwijl anderen veel boeken verslinden. Niet alle pubers zitten op Facebook of Twitter. Verreweg de grootste groep is zelf niet echt creatief bezig met media (bijvoorbeeld zelf een website of een filmpje maken).

De meeste tieners gebruiken media dus nog op een passieve manier: ze kijken, surfen en hangen wat rond. Sociale media zijn eigenlijk de nieuwe ‘hangplekken’.

 

Goedgekeurde informatie!

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Betrouwbare bron Deze informatie is met zorg ontwikkeld door Stichting Opvoeden.nl.
Hoe kunnen we je helpen? Bel ons op 0341 – 799 909 of stel hier je vraag